Immunovet EQ: sokrétű pozitív hatás a lovak minden életszakaszában

A lovak életük során számos egészségügyi kihívással néznek szembe, melyek átvészelésében segítséget nyújthat részükre az Immunovet

Lovaink egészsége, valamint ebből kifolyólag szaporodási és sportteljesítménye az életük során számtalanszor kerül veszélybe különböző külső és belső hatások miatt. Szopós korban a még gyenge immunrendszer, választáskor pedig a csoportosan fellépő stresszfaktorok hatása miatt igen nagy a fogékonyságuk egyes megbetegedésekre. Aktívan sportoló állatok legnagyobb kihívása a fizikai egterhelések utáni regeneráció, míg tenyésztésbe vont kancák és mének esetén a szaporodásbiológiai mutatók alakulása a legfontosabb szempont. A megfelelő tartási és takarmányozási körülmények mellett nagy igény van olyan takarmánykiegészítőkre, melyek segíthetnek a problémák megelőzésében, csökkentve ezáltal a ménesben szükséges gyógyszer felhasználást.

Egy 2005-ös etetési kísérletben vizsgálták az Immunovet hatását szopós és választási csikók, valamint ügető és tenyészlovak egészségi állapotára. Kiemelkedő volt a hatás fiatal állatoknál: kevesebb, mint fele annyi szopós csikó betegedett meg az Immunovetet fogyasztók között, mint a kontroll csoportban, továbbá ezek megbetegedései enyhébben zajlattok le és ritkábban tértek vissza. A választáshoz közeledve minden csikó takarmányát kiegészítették Immunovettel, ami azt eredményezte, hogy egy állat sem betegedett meg a választás körül, sőt, kondícióvesztés nélkül vészelték át ezt az időszakot. Összehasonlításképp a kísérletet megelőző évben szinte az összes csikó gyógyszeres kezelést igényelt ebben az időszakban.

Megfigyelték azt is, hogy az Immunovetes csoport vérében alacsonyabb volt a tejsav szint, ugyanakkor magasabb volt a tejsavat lebontó enzim (LDH: laktát-dehidrogenáz) mennyisége. A tejsav elsősorban fokozott fizikai megterheléskor, oxigénhiányos állapotban termelődik a szervezetben, tehát főként aktívan sportoló lovakban van jelentősége. Az Immunovetes csoport eredményeiből arra következtettek, hogy ezekben a lovakban hatékonyabb az energiatermelés (kisebb arányban zajlanak oxigénhiányos folyamatok, így kevesebb tejsav termelődik), illetve a keletkezett tejsav nagyobb hatásfokkal bomlik le, ami gyorsabb regenerációhoz vezet. A jobban kontrollált tejsav mennyiség fontos a szervezet sav-bázis egyensúlya miatt és az állatok szaporodási működéséhez is.

Szaporodásbiológiai eredmények tekintetében kiemelendő, hogy több kanca, amely a megelőző években problémásnak számított (pl. nem sikerült megtermékenyíteni, császármetszést kellett rajta végezni, nemi szervi megbetegedése volt, vagy életképtelen csikót ellett), az Immunovet hatására a kísérlet alatt könnyedén, kezelés nélkül vemhesülni tudott. A gyors és könnyű vemhesülés komoly gazdasági előny a tenyésztési célból tartott állatoknál.

A fentiek mellett azt is leírták, hogy az állatok szőrzete, patájuk minősége, kondíciójuk, valamint általános anyag- és energiaforgalmi állapotuk is kedvezőbben alakult az Immunovet hatására. A tapasztalatokat figyelembe véve elmondható, hogy az Immunovet etetése pozitív hatással bír a lovakra, bármilyen korú és hasznosítású állatról legyen is szó.

Forrás:

dr. Kovács György, 2005: Immunovet-HBM etetési kísérlet a rádiházi Kabala kft. és a gánti Herczog és Fiai ktf. ménesében.