Immunovet: jelentős sejtvédő hatás a takarmány penészgombák toxinjaival szemben

Az Állatorvostudományi Egyetemen egy friss vizsgálatban az Immunovet védő hatását vizsgálták penészgombák toxinjaival szemben.

A mikotoxinok különböző penészgombák által termelt mérgező vegyületek, melyek a gabonafélék magjaiban fordulhatnak elő, ha a szántóföldön gomba fertőzte meg a növényt. Ez leggyakrabban meleg, párás időszakokban jellemző, amikor a növények fertőzöttsége akár 50-60%-os is lehet. A toxinok a tápokba és takarmányokba kerülve számos módon károsíthatják háziállataink egészségét: apoptózist, vagyis sejthalált okoznak az immunrendszer sejtjeiben, oxidatív stresszt váltanak ki, valamint negatív hatással vannak a bélhám integritására, mely utóbbi elengedhetetlenül szükséges a bél megfelelő felszívó és védekező funkciójának ellátása céljából.

Egy, az Állatorvostudományi Egyetemen végzett friss kutatásban az Immunovet védő hatását vizsgálták különböző mikotoxinokkal szemben. Bélhámsejteket kezeltek DON és T-2 toxinokkal, valamint ezek kombinációjával, melyek a takarmányok szennyezőjeként leggyakrabban előforduló mikotoxinok közé tartoznak. Az Immunovet sejtekre kifejtett hatását önállóan és a toxinokkal kombinációban is elemezték. A károsítás, valamint az esetleges védő hatás megismerése céljából mérték a sejtek életképességét, a sejtréteg integritását, valamint az oxidatív stresszt jelző molekulák mennyiségét.

Az Immunovet önmagában alkalmazva fokozta a sejtek életképességét és a sejtréteg integritását. Mikotoxinokkal kombinációban adagolva védő hatást mutatott a toxinok által kiváltott oxidatív stressz és integritás-csökkenéssel szemben. Az eredmények alapján az Immunovet hozzájárulhat az állati szervezet egészséges sejtműködésének fenntartásához a takarmány mikotoxinokkal való szennyeződése esetén.

Forrás:

Prokoly Dorottya, Pomothy Judit, Pásztiné Gere Erzsébet (2019): Fermentált búzacsíra kivonat (Immunovet) hatásának vizsgálata fuzáriotoxinokkal indukált sertés bélhámsejteken. Kutatási jelentés. ÁTE, Gyógyszertani és Méregtani Tanszék.